Kukkaniitty tuoksuu ihanalle kesäillassa, kävellessäni katsomaan laitumella olevia hevosia. Huomaan taivaan värjäytyvän monisävyiseksi ja ihastelen vaaleanpunaisia maitohorsman kukkia. Huomaan maitohorsmien vallanneen kokonaan pienen niityn. Olen innostustunut hortoilusta, mutta en ole vielä päässyt kunnolla vauhtiin. Muistan lukeneeni jostain, että maitohorsmat eli rentun ruusut kuuluvat syötäviin kukkiin.
Mielessäni alkaa soimaan Irwin Goodmanin Rentun ruusu -kappale ja mieleeni muistuu, kuinka yläasteikäisenä olimme partioleirin yhteydessä yövaelluksella ja ryhmäni kanssa eksyimme pahan kerran. Lopulta löysimme ison tien, mutta emme tienneet missä olimme. Näimme kuinka linja-auto lähestyi meitä tietä pitkin ja päätimme tarkistaa sijaintimme. Huidoimme tienreunassa partiohuivit kaulassa ja näimme linja-auton laittavan vilkun päälle ja kaartavan tien pientareelle. Kuinka ollakaan, se olikin itse Irwin Goodmanin keikkabussi ja kuljettaja näytti meille tarkan paikan missä olimme. Irwin tarjosi meille lakupötköt isosta lakulaatikosta. Lopulta päädyimme siihen, että tämä useamman kilometrin eksymisestä aiheutunut ylimääräinen lenkki oli sen arvosta, sillä saimmehan piipahtaa Irwinin jännittävässä keikkabussissa.
Horsmailua
Ystäväni Katrina on tulossa kylään ja hän on juuri sopivan boheemi innostuakseen horsmailusta ja jonkun maitohorsma -reseptin kokeilemisesta, jos kukat todella ovat syötäviä. Selvitän asian ja ovathan ne! Katrina innostuu heti ideastani tehdä jotain maitohormista ja suuntaamme keräämään niitä valtavan kimpun.
Maitohorsmasiirappi
Ainekset
- 3 dl maitohorsman kukintoja
- 4 dl vettä
- ripaus sitruunahappoa (saa ainakin apteekeista)
- 4 dl sokeria
Valmistus
- Kerää 3 dl maitohorsman kukintoja. Voit halutessasi huuhdella ne siivilässä. Kiehauta kukinnot, vesi sekä sitruunahappo kattilassa ja keitä niitä sen jälkeen niin kauan että väri liukenee kukista veteen. Siivilöi kukinnot pois liemestä.
- Kaada punainen liemi kattilaan ja lisää sokeri. Kiehauta seos samalla hämmentäen ja madalla lämpötilaa. Keitä siirappia noin puolituntia matalalla lämmöllä.
- Anna keitoksen jäähtyä.
- Voit nauttia siirappia esim. vaniljajäätelön tai lettujen kanssa ja halutessasi ilahduta silmää koristelemalla annoksesi maitohorsman syötävillä kukilla.
Tulipa hyvää! Suosittelen kokeilemaan ja juuri nyt maitohorsmat kukkii kaikkialla! Toki ne kannattaa mielummin kerätä hieman syrjemmältä, kuin aivan ison tien laidalta. Tästä siirapista saa myös mainioita drinkkejä. Lisään ohjeita tänne lähipäivinä!
Jätä viesti