Kun mansikat on syksyllä syöty ja tekee mieli hyvää kakkua, niin paras kakku syntyy pihan makeista omenoista ja pienistä kriikunoista. Tämä herkku saa syksyn maistumaan. (n. 8 henkilölle)
Pohja:
- 150 g leivontamargariinia (rasvaa 80 %)
- 1,5 dl sokeria
- 4 keltuaista
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1,5 dl kevytmaitoa
Marenki:
- 4 valkuaista
- 2 dl sokeria
Täyte:
- 2 dl kuohukermaa
- 250 g maitorahkaa
- 1,5 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 6 pientä omenaa
- 5-7 dl kriikunoita tai makeita pieniä luumuja
- 1-2 rkl sitruunamehua
Valmistus
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Ota margariini pehmenemään.
- Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset.
- Laita kulhoon pehmennyt margariini ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi vatkaimella. Lisää sen jälkeen keltuaiset yksittellen samalla vatkaten.
- Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.
- Lisää jauhoseos vuoron perään maidon kanssa taikinaan varovasti sekoittaen.
- Levitä taikina nuolijalla pellille voipaperin päälle.
- Vatkaa puhtaalla ja kuivalla vatkaimella valkuaiset ja sokeri omassa kulhossaan kovaksi vaahdoksi. Valmiin vaahdon tulee pysyä kulhossa, vaikka käännät sen ylösalaisin.
- Levitä marenki tasaisesti pellillä olevan pohjataikinan päälle.
- Paista marenkipohjaa uunin alatasolla noin 20-30 min uunista riippuen ja anna jäähtyä.
- Vatkaa kerma ja sokerit keskenään vaahdoksi ja lisää sen jälkeen sekaan maitorahka varovasti sekoittaen.
- Poista kriikunoista kivet ja paloittele ne
- Poista omenista siemenkodat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Purista sitruunamehua n. 1 rkl viipaleiden päälle, jotta omenat eivät tummuisi. Omenat kannattaa viipaloida juuri ennen tarjoilua.
- Leikkaa pohja keskeltä kahtia.
- Lisää puolet rahka-kermavaahdosta ja kriikunan paloista pohjan päälle, nosta toinen puoli pohjasta kakun päälle ja levitä sekä koristele lopuilla täyteillä ja omenoilla.
Jätä viesti